Innovatie: vind het vonkje dat nodig is om het vuur te starten

Vaak is er voor innovatie een vonkje nodig dat mensen in beweging brengt. En daarmee kunnen dan dingen worden gerealiseerd die anders niet zouden zijn ontstaan.

De case hier: voedsel-schandalen in China. De afgelopen jaren zijn er in China verschillende voedsel-schandelen geweest, oa. de kwaliteit van melkpoeder en de angst van mensen dat het slecht voor de gezondheid van hun baby is. Dat heeft geleid tot een interessante handel van melkpoeder van oa Nederland naar China.

Het heeft er echter ook voor gezorgd dat in China de noodzaak tot de controleerbaarheid van de kwaliteit van producten een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt. Veel verder dan wat we bijv. in Nederland kunnen.

Als onderdeel van de ShoppingTomorrow China-reis met een groep Nederlanse ondernemers, was ik vorige week op bezoek bij Metro China in Shanghai. Een consument kan daar door het scannen van de QR-code op een product exact zien wat de gehele logistieke keten is geweest waar een product doorheen is gelopen; vanaf de producent t/m de winkel. En dus niet voor het product-type (bijv. halfvolle melk) maar voor ieder individueel product (1 pak melk).

Metro fruit

Bijvoorbeeld een doosje fruit. Na het scannen van de QR-code wordt alle relevante informatie opgehaald uit het logistieke systeem en in een app kan de consument precies zien wat de historie van dat ene bakje fruit is.

Doordat in Nederland de algemene kwaliteitsbewaking op een hoog niveau ligt door ISO-normeringen van bedrijven in de gehele logistieke keten, ontstaat de behoefte aan deze vorm van inzicht (nog) niet.

Voor innovatie zouden we dus eigenlijk af en toe een 'schandaal' in een systeem moet injecteren.... dan worden mensen wakker geschud en wordt de noodzaak tot stappen vooruit gevoeld.

Eigenlijk zie je hier de wet van de remmende voorsprong in werking: in Nederland hebben we ons kwaliteits-systeem zo ver op orde dat een innovatie zoals het tracken van een individueel product niet van de grond komt.

Metro food safety