Retro-hacking: van stoffige kelder naar gangmaker op de borrel

Kennen jullie deze nog?

Retrohack - surface

Dit de is tafel die in 2008 de merknaam Microsoft Surface droeg. Ooit door Microsoft geintroduceerd als dé nieuwe belofte op het gebied van interactie. Door Mirabeau aangeschaft en ingezet voor een aantal Proof-of-Concepts. De tafel heeft een tijd in de Mirabeau-kelder gestaan; nauwelijks gebruikt en eigenlijk een beetje vergeten. Hoog tijd om dit stuk historie weer tot leven te wekken en te toetsen aan de hedendaagse mogelijkheden.

Het concept van de tafel was in 2008 splinternieuw. Touchscreen-devices zonder stylus kwamen net uit en tablets zoals we ze nu kennen stonden nog in de kinderschoenen. De iPhone was nog maar net op de markt, en iPads zouden pas over enkele jaren verschijnen. Toen de tafel in dit jaar uitkwam was deze geprijsd vanaf $10,000 USD (volgens Wikipedia). De versie die bij Mirabeau staat is dé originele "Surface". Als je nu zoekt op Google zul je echter informatie krijgen over de Surface tablets van Microsoft. Bij de intrede van die tablets is de naam Surface een nieuw leven ingeblazen en is de originele Surface-lijn hernoemd naar PixelSense. Hierdoor is het steeds moeilijker om iets over de originele Surface te vinden.

De techniek achter de "Surface"

De Surface 1.0 is in feite een tafel met daarin PC hardware uit 2008. Samengevat was dit een ASUS moederboard met een Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, ATI grafische kaart (Radeon X1650) en een 160 GB harde schijf. Redelijk normaal voor die periode dus.

Dan wordt het interessant. Het scherm wordt aangestuurd door een DLP beamer met een resolutie van 1024x768 pixels. Voor het aanraakgedeelte is er een infrarood camera aanwezig die de beelden die het binnenkrijgt omzet in aanraakinformatie. Hierdoor kan je naast vingers, ook complexe vormen detecteren. Retrohack - headshot

De software die het allemaal bij elkaar knoopt en de ervaring creëert is Windows Vista Business. Samen met software voor de aansturing van de hardware maakt dit het "kloppend" hart van de tafel. Applicaties draaien binnen de Surface 1.0 Runtime. Deze runtime is gebasseerd op .NET Framework 3.5. Out of the box wordt er dus ontwikkeld met Visual Studio en C#. Binnen Mirabeau Eindhoven is alle kennis aanwezig om deze tafel te revitaliseren. Waarom maken we de Surface niet geschikt voor web-applicaties, een touch-enabled browser moet toch kunnen? Het is tenslotte onze core-business. Na een korte Google-sessie en een paar kleine experimenten leek het allemaal te kunnen. Een pizza-avond was snel afgesproken, dus programmeren maar! Eventjes snel de SDK installeren, Visual Studio starten en gaan met die banaan!

De Pizza-avond

Retrohack - hacking

Maar... De realiteit was anders! De Surface (En dus ook de bijbehorende SDK en tools) stamt uit het 32-bits tijdperk. Hoe lief we het ook vroegen, de Installer had geen zin in onze 64-bit systemen. Na een lange speurtocht op internet had mijn collega Benno een stappenplan gevonden (Voor de geïnteresseerden: http://www.jimability.com/nl/wat-zeggen-we/2011/08/22/how-to-install-surface-sdk-1-0-sp1-on-windows-7-64-bit-and-visual-studio-2010/). Lang verhaal kort: Met behulp van de obscure tool Orca uit de Windows 7.0 SDK, konden we de MSI-file patchen om tóch zijn werk te doen. Dat gaf ons in elk geval alle files en tools. Natuurlijk houdt het daar niet op, want ook déze files waren het er niet mee eens dat ze op een 64-bit systeem beland waren. Maar na het wijzigen van de CorFlags van de benodigde executables om ze te forceren als 32-bit applicatie, kwam de boel tot leven. Aan het einde van de avond was een prototype touch-enabled browser een feit.

Retrohack - touch

De Business Value

Waar gaan we deze tafel nu voor gebruiken? In elk geval kwam de SDK met een heel scala aan voorbeelden, inclusief source-code. Die gaan we nog een keer doorspitten om mooie applicaties voor Mirabeau te ontwikkelen. Om nóg meer mogelijkheden te creëren hebben we al een wrapper-applicatie ontwikkeld om een Chromium browser. Met toegang tot een touch-enabled browser kunnen ook webapplicatie- en JavaScript-programmeurs aan de slag! Foto-albums met touch support van recente activiteiten? Promoties op scholen en bedrijven? Interactieve design tool tijdens spar-sessies met klanten? Een soundboard om tafelvoetbalgoals extra spectaculair te maken? The sky is the limit.

In elk geval doet de Surface, vooral vanwege zijn behoorlijke versterker en aardige speakers, op dit moment dienst als de indrukwekkendste YouTube-speler en jukebox tijdens de Eindhovense borrels. Heb jij nog een idee voor gave toepassingen voor de Surface? Laat het ons weten!

Mocht je na deze post nog niet overtuigd zijn dat het een cool apparaat is, bekijk hier een filmpje waar de unique selling points nog eens voorbij komen! https://www.youtube.com/watch?v=CZrr7AZ9nCY