Eén maand in virtual reality

We zijn aan de slag gegaan met de Oculus Rift en hebben een aantal inzichten op een rijtje gezet.

Mark Farid is kunstenaar en heeft besloten om een maand lang iemand anders te zijn. Mark gaat zichzelf een opsluiten en draagt hier bij een Oculus Rift. Dit is een soort broodtrommel die je met een band voor je ogen bindt waarmee je in een virtuele 3D wereld kijkt. Het mooie aan zo’n ding is dat het je de rest van de wereld om je heen doet laten vergeten en dat je echt wordt mee genomen in deze virtuele realiteit (VR). In het geval van Mark loopt er iemand anders rond met een camera op zijn hoofd die constant 180 graden beeld opneemt. Mark (be)leeft zo een maand lang het leven van een ander.

Bij Mirabeau besteden we veel aandacht aan innovatie en experimenteren. Ook wij hebben ons met een team een maand lang opgesloten en zijn we aan de slag gegaan met de Oculus Rift. We hebben een aantal concepten en prototypes ontwikkeld en zijn tot een aantal inzichten gekomen.

Waar is virtual reality goed in?

Virtual Reality maakt het onmogelijke mogelijk

David Bowie is dood. Ik heb die man nooit op de bühne gezien. Dat zou ik op korte termijn best wel eens kunnen ervaren. Sterker nog ik zou dit vanuit de ogen van Bowie kunnen bekijken. Daar staan. De speakers in mijn rug en de camera’s flitsend in het publiek.

Virtual reality biedt kansen in het onmogelijke. Het tot leven wekken van de doden, je begeven in de prehistorie, het bekijken van je toekomstige vakantie bestemming of een tour door je nieuwe huis dat eigenlijk alleen nog op de bouwpapieren bestaat.

Ervaar ruimtelijkheid

Het sterke aan virtual reality is dat ruimtelijkheid goed tot zijn recht komt. Wanneer je naast een T-Rex staat in een virtuele wereld krijg je een realistisch beeld van hoe immens groot zo’n beest wel niet moet zijn geweest. Het laat je verhouding en grootte ervaren.

Meer zien dan normaal

Stel je voor dat je je bevindt op een crime scene van CSI. Je staat naast Grissom en maakt deel uit van het onderzoeksteam. Je kunt de crime scene zelf ontdekken door 360 graden rond te kijken. Wellicht staat de dader daar nog verder om het hoekje? Neem eens een kijkje. Je wordt zelf regisseur van het verhaal.

Het is risicoloos

Piloten hoeven niet meer met echte toestellen hun trainingen te volgen. Ze stappen in een simulatie die zo dicht bij de werkelijkheid staat dat je écht leert vliegen. Het voordeel is dat de piloot mag crashen wanneer die wilt zonder dat er doden vallen. Met virtual reality loop je geen risico. Het is veilig en je bent onbreekbaar. Al deze inzichten zijn natuurlijk goed toe te passen binnen de consumenten-, de medische- en de entertainment wereld. Er wordt al gewerkt met virtual reality om van je hoogtevrees en angstaanvallen af te komen. Er worden hele installaties ontwikkelt om je dé Call of Duty ervaring te geven. En het is zelfs mogelijk om je wildste fantasie tot leven te laten komen in een van de vele 3D Pornofilms. De film Surrogates combineert al deze inzichten en laat een wereld zien waarin mensen hun huis niet meer verlaten. Ze leiden hun leven vanuit een ligstoel in een kamertje. Hun geest bevindt zich op een andere plek in de wereld. Ze nemen een identiteit aan waarvan ze altijd al droomden en leven een veilig, sensationeel en risicoloos leven.

https://www.youtube.com/watch?v=UGwQ74cH5O0

Gaat het hier naartoe?

Wat hebben we ontdekt?

Zelf hebben we een aantal applicaties met de Oculus ontwikkeld voor de Travel, B2B en de Finance sector. We hebben een aantal inzichten op een rijtje gezet die gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van succesvolle applicaties.

Het moet een meerwaarde bieden

We bedachten een applicatie waarin een gebruiker zijn of haar vermogen inzichtelijk kan maken in een virtuele wereld. Inzichten in je fondsen door te ervaren hoe groot een fonds is en hoe hoog deze de afgelopen maand is gestegen.

Stom idee.

De meerwaarde van virtual reality ligt in het feit dat je dingen kunt ervaren die je normaal niet kunt ervaren. Dit gaat met een 2D pagina ontzettend goed.

Zorg voor realistische bewegingen

De Oculus wordt vaak toegepast wanneer de gebruiker in een vrije ruimte staat óf op een stoel zit. Stel je nu eens voor dat je de wereld bekijkt vanuit de ogen van een vogel. Zelf zit je stil op een stoel. De vogel vliegt rond. Maakt duiken, vliegt omhoog en kan zelfs onderste boven vliegen. Voor een gebruiker kan dit behoorlijk heftig over komen. Maand Virtual afbeelding 1 Het is daarom belangrijk om bewegingen in de virtuele wereld overeenkomen te laten komen met de bewegingen die de gebruiker zelf ook maakt. Zo voorkom je een misselijke gebruiker.

Controle verlies

Wanneer je in de virtuele wereld bijvoorbeeld een vrachtwagendeur open trekt gaat dit waarschijnlijk via een geprogrammeerde handeling. Deze handeling gaat vaak niet 1-op-1 met de snelheid waarmee je dit in de werkelijke wereld ook zou doen. De gebruiker voelt hier een gat ontstaan. De gebruiker verliest de controle over de handeling in de VR.

Je echte handen in de VR

De Leap Motion maakt het mogelijk om met je eigen handen interactie te hebben in de virtuele wereld. Het sterke hieraan is dat er niets tussen de gebruiker en de virtuele wereld zit. Je hebt geen fysiek keyboard nodig om handelingen uit te voeren. De Leap beidt de mogelijkheid om deze op de Oculus te monteren.

De uitwerking hiervan werkt alleen voor geen meter.

De Leap heeft moeite met je handen fatsoenlijk waar te nemen. Je handen komen ondersteboven, of als twee linkerhanden in beeld. De Leap werkt echter wel in combinatie met de Oculus wanneer deze op een stabiele ondergrond voor neergelegd wordt.

De Oculus Touch belooft een betere ervaring te bieden dan de Leap op dit moment doet. Deze is alleen nog niet beschikbaar en helaas hebben we hier dus nog niet mee kunnen klooien.

Interactie met gebaren

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Leap is het belangrijk om de user interface zo simpel mogelijk te houden. De leap maakt het mogelijk om met gebaren te werken. Zo hebben we geëxperimenteerd met het tonen van een menu door een vuist te maken met je hand.

Maand Virtual afbeelding 2

Zorg dat knoppen groot zijn en beidt niet teveel opties. Het is behoorlijk lastig om in VR een klein knopje aan te wijzen. Helemaal als dit knopje ook nog eens omringt is door vijf andere knopjes.

Het is belangrijk dat de gebruiker niet de mogelijkheid krijgt om in het wilde weg allerlei knoppen per ongeluk te activeren. Het inbouwen van een delay biedt hier de oplossing voor. De gebruiker moet eerst drie seconden zijn of haar vinger op een knop houden voordat de optie geselecteerd wordt.

Blijven verkennen

Inmiddels zijn bij ons de eerste projecten met VR en 3D toepassingen van start gegaan. We blijven bezig met het verkennen van de mogelijkheden die VR ons biedt en wat wij er mee zouden kunnen in het digitale domein. Mocht je trouwens willen weten of Mark niet knetter gek gaat worden met zijn project dan kun je hier hier meer informatie over zijn project lezen.