Wanneer progressive enhancement in het het dagelijks leven nodig is

Het uitleggen van progressive enhancement is één ding, maar het daadwerkelijk overbrengen van de boodschap is iets anders. In dit artikel leg ik uit waarom progressive enhancement nodig is.

Tijdens mijn werk bij Mirabeau viel mij op dat we niet altijd een volledig progressively enhanced website opleveren.

Ik vroeg me af waarom en kwam met een paar redenen. Meestal komt het omdat sommige mensen progressive enhancement niet begrijpen, niet eraan willen denken of simpelweg onwetend zijn. Deze mensen kunnen klanten, maar ook collega’s of developers van andere bedrijven zijn. Dit zette me aan het denken. Misschien is het uitleggen van de scheiding van inhoud, stijl en gedrag te abstract voor sommigen. Misschien hebben we een andere uitleg nodig van deze techniek.

Waar gaat het nou echt om?

Een heel simpel concept: elk persoon moet toegang krijgen tot de content van een website – onder elk denkbare omstandigheid.

We doen dat door content toegankelijk te houden zonder hierin afhankelijk te zijn van Cascading Style Sheets of JavaScript. Zij regelen de stijl en het gedrag. Als we websites niet op een progressieve manier bouwen, kan de website kapot gaan. Dit varieert van een simpele link die niet werkt tot helemaal niks tonen.

Wanneer doen problemen zich voor?

Meestal komen er problemen doordat JavaScript niet beschikbaar is. Maar, wanneer gebeurt dit? Naast het opzettelijk uitschakelen van JavaScript in de browser kan de verbinding verbroken worden of een time out komen op moment dat de pagina wordt geladen. Klanten en sommige collega’s zeggen meestal dat dat niet zo vaak gebeurt. Maar ik kan wel wat redenen bedenken…

Te veel Wi-Fi netwerken in de buurt Te veel Wi-Fi netwerken in de buurt

Een lift in lopen Een lift in lopen

Gratis Wi-Fi, wat meestal Lie-Fi is Gratis Wi-Fi, wat meestal Lie-Fi is

Afgeknepen connectie na het bereiken van een datalimiet Afgeknepen connectie na het bereiken van een datalimiet

Door tunnels heen reizen Door tunnels heen reizen

Dat zijn een paar van de top-redenen waarom connecties falen. Eén van hen is Lie-Fi, een term waar ik Jake Archibald over hoorde tijdens afgelopen Fronteers conferentie.

When you’re on Lie-Fi, it is going to take minutes. And then it’s going to fail. […] Lie-Fi is like offline but it trolls you, by pretending it’s online. — Jake Archibald

Dit en de redenen daarboven beschreven zijn maar een paar van de situaties die elke dag gebeuren. Missende delen van een pagina of erger, wachten voor een lege pagina tot hij geladen is, kan erg frustrerend zijn. Meerdere keren heb ik mensen horen schelden tegen een trage app of website terwijl ze een lift binnenliepen. Zulke reacties kunnen schadelijk zijn voor een merk.

Maak mensen bewust

Zo nu en dan kom ik in discussie met een collega of klant. Soms zeggen zij dat focus op progressive enhancement en performance niet nodig is. Want ja, “iedereen heeft een goede connectie”. Wanneer je in zo’n situatie komt, laat ze de redenen zien die ik hierboven heb opgesomd. Lagere snelheden en haperende verbindingen kan iedereen overkomen. Laten we het web weer beter maken, door beter na te denken.